Citra, Meitriliana and Suharyono, Suharyono and Sugiharto, R. and Koesoemawardani, Dyah (2023) PENGARUH PERLAKUAN AWAL DAN CARA PENGERINGAN TERHADAP SIFAT SENSORI BUBUK CABAI DAUN JERUK PURUT (Citrus hystric D.C) THE EFFECT OF PRE-TREATMENT AND DRYING METHODS ON THE SENSORY PROPERTIES OF LIME LEAF CHILI POWDER (Citrus hystric D.C). JURNAL AGROINDUSTRI BERKELANJUTAN, 2 (2). pp. 185-195. ISSN 2828-674X

[img] Text
4714 - Published Version

Download (19kB)
Official URL: https://jurnal.fp.unila.ac.id/index.php/JAB/index

Abstract

Abstract Red chili powder mixed with lime leaves is a diversification of agricultural products that are being developed. However, product quality is influenced by many factors, including pretreatment and drying methods. The purpose of the research was to determine the effect of the pretreatment method, the drying method, and the interaction between the pretreatment and the drying method on quality of the lime leaf chili powder. The research was designed using a factorial completely randomized block design, which consisted of 2 factors and 3 replications. The first factor was pretreatments; blanching at 90°C for 6 minutes (B1), blanching at 80°C for 20 minutes (B2), blanching at 90°C for 6 minutes with addition of 0.2% sodium metabisulfite (B3), blanching temperature 80°C for 20 minutes with addition of 0.2% sodium metabisulfite (B4) and without blanching (B5). The second factor was drying methods; sun drying until product moisture content below 12% (P1) and oven drying at 80°C for 8 hours (P2). The resulting data were analyzed for homogeneity with Barlett’s test, additivity with Tuckey’s test, differences between treatments with analysis of variance. Furthermore, the data were analyzed by orthogonal comparison to get the best treatment. The results showed that the P1B4 treatment was the best treatment with brick color (2.42) typical aroma of citrus leaves (2.25), spicy taste (2.26), panelists preferred taste (2.27), overall acceptance preferred by panelists (2,26), and vitamin C content of 201.48 mg/g. All treatments of lime leaf chili powder produced water content that did not exceed the required limits of SNI 01-3709-1995 and sulfite residues in B3 and B4 treatments did not exceed the 2013 BPOM requirements. Keywords: drying, powder, lime leaves, organoleptic, red chili Abstrak Bubuk cabai merah dengan campuran daun jeruk purut merupakan diversifikasi produk hasil pertanian yang saat ini sedang dikembangkan. Namun, mutu produk dipengaruhi oleh banyak faktor, diantaranya adalah perlakuan awal dan metode pengeringan. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pengaruh metode perlakuan awal dan metode pengeringan serta interaksi keduanya. Penelitian ini dirancang dengan menggunakan rancangan acak kelompok lengkap faktorial, yang terdiri dari 2 faktor dan 3 ulangan. Faktor pertama adalah perlakuan awal; blansing pada suhu 90°C selama 6 menit (B1), blansing pada suhu 80°C selama 20 menit (B2), blansing pada suhu 90°C selama 6 menit dengan penambahan 0,2% natrium metabisulfit (B3), suhu blansing 80°C selama 20 menit dengan penambahan 0,2% natrium metabisulfit (B4) dan tanpa blansing (B5). Faktor kedua adalah metode pengeringan; pengeringan dengan sinar matahari sampai kadar air produk di bawah 12% (P1) dan pengeringan oven pada suhu 80°C selama 8 jam (P2). Data yang dihasilkan dianalisis homogenitas dengan uji Barlett, aditifitas dengan uji Tuckey, perbedaan antar perlakuan dengan analisis ragam. Selanjutnya, data dianalisis dengan perbandingan ortogonal untuk mendapatkan perlakuan terbaik. Hasil penelitian menunjukkan bahwa perlakuan P1B4 merupakan perlakuan terbaik dengan warna bata (2,42) aroma khas daun jeruk) (2,25), rasa pedas (2,26), rasa lebih disukai panelis (2,27), penerimaan keseluruhan disukai panelis (2,26), dan kandungan vitamin C 201,48 mg/g. Seluruh perlakuan serbuk cabai daun jeruk menghasilkan kadar air tidak melebihi batas yang dipersyaratkan SNI 01- 3709-1995 dan residu sulfit pada perlakuan B3 dan B4 tidak melebihi persyaratan BPOM 2013. Kata Kunci: bubuk, cabai merah, daun jeruk, organoleptik, pengeringan

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: bubuk; cabal merah; daun jaruk; organoleptik; pengeringan
Subjects: S Agriculture > S Agriculture (General)
Depositing User: Mr. Ribut Sugiharto
Date Deposited: 15 May 2023 06:47
Last Modified: 15 May 2023 06:47
URI: http://repository.lppm.unila.ac.id/id/eprint/51618

Actions (login required)

View Item View Item