Rohasti, Erni and Sayekti Dwi, Wuryaningsih and Ismono, R Hanung (2017) PENGGUNAAN DAGING SAPI PADA RUMAH MAKAN PADANG DI KOTA BANDAR LAMPUNG (Beef Usage by Padang Restaurants in Bandar Lampung). JIIA, 5 (3). pp. 312-319. ISSN 2337-7070

[img] Text
Erni.pdf

Download (70kB)
Official URL: http://jurnal.fp.unila.ac.id/index.php/JIA/issue/v...

Abstract

The objectives of this research were to analyze the importance level of processed beef according to consumers and the factors that affect the purchase of beef by Padang restaurants in Bandar Lampung City. Research samples consisting of 55 restaurants selected randomly and 165 consumers selected by using accidental sampling. Data were analyzed descriptively and analitically using regression. The result showed that beef becomes the second most important processed food after processed chicken. As many as 64 respondents (38,79%) stated that the processed beef menu was the most important, 21 respondents (12,73%) said the processed beef menu was equally important, and 80 respondents (48,48%) said the processed beef menu was less important. However, the importance level of processed beef did not affect on the purchase of beef. It was because, not all consumers who considered processed beef most important always buy beef. The budget allocation for beef, the number of visitors, the number of processed beef kinds, and the total number of seats affected the purchase of beef by Padang restaurants in Bandar Lampung. Key words: beef, importance level, restaurants. PENDAHULUAN Pangan merupakan kebutuhan dasar manusia, ketersediaannya harus terjamin dan terpenuhi sebagai syarat utama guna mewujudkan sumberdaya manusia (SDM) yang berkualitas. Pembangunan kualitas SDM, erat kaitannya dengan perbaikan gizi masyarakat, kesehatan dan tingkat pendidikan. Salah satu sumber gizi dan protein yang tinggi adalah pangan sumber protein hewani. Menurut Panuhun (2012) pangan hewani lebih berkualitas karena mudah digunakan oleh tubuh dan mempunyai komposisi asam amino yang lengkap. Daging merupakan pangan hewani sumber protein yang bermutu tinggi, berguna untuk pertumbuhan sel-sel organ tubuh yang sangat vital. Selain itu, asam-asam amino penyusun daging lengkap dan seimbang, serta kaya akan vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh. Daging sapi merupakan salah satu produk pangan hewani yang memiliki nilai gizi untuk memenuhi kebutuhan protein bagi masyarakat. Tingkat konsumsi daging sapi di Indonesia masih rendah dibandingkan dengan negara berkembang lainnya, namun demikian tingkat konsumsinya cenderung naik dari tahun ke tahun. Berdasarkan penelitian yang dilakukan oleh Universitas Gajah Mada (UGM) ber

Item Type: Article
Subjects: A General Works > AC Collections. Series. Collected works
Divisions: Fakultas Pertanian (FP) > Prodi Agribisnis
Depositing User: WURYANINGSIH DWI SAYEKTI
Date Deposited: 16 Nov 2017 04:15
Last Modified: 16 Nov 2017 04:15
URI: http://repository.lppm.unila.ac.id/id/eprint/5262

Actions (login required)

View Item View Item